Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 Pengguna tak kisah bayar 20 sen

Thursday, December 29, 2011MIRI: Kempen 'Katakan Tidak Kepada Plastik' yang dilancarkan Majlis Bandaraya Miri (MBM) berjaya mengutip RM30,041 sejak ia dilancar tahun lalu.

Jumlah kutipan besar itu membuktikan pengguna tidak menghiraukan bayaran 20 sen dikenakan terhadap penggunaan plastik oleh pengusaha pasar raya atau pemilik premis perniagaan yang menyertai kempen berkenaan.

Datuk Bandar MBM, Lawrence Lai, berkata kutipan akan disumbangkan kepada pertubuhan sukarelawan yang memerlukan bantuan kewangan. 
 
“Sebahagian kutipan berkenaan akan dimasukkan ke dalam Tabung Hijau MBM untuk melaksanakan projek mencantikkan bandar raya Miri,” katanya kepada Berita Harian.

Beliau berkata, majlis itu akan memperluaskan kempen serupa tahun depan dan berharap ia mendapat sokongan daripada penduduk bandar raya Miri.

Tahun depan, katanya, bukan saja plastik akan dikenakan caj 20 sen, malah plastik putih untuk membungkus makanan akan turut dikenakan caj serupa.

“Langkah ini bertujuan mengurangkan penggunaan plastik yang dikenal pasti memberi kesan jangka panjang yang serius kepada alam sekitar,” katanya.

Mengenai tempoh lanjutan operasi pusat hiburan di utara Sarawak, Lawrence berkata, pengusaha dibenarkan beroperasi sehingga jam 3.30 pagi sejak minggu lalu.

Walaupun tempoh masa itu sudah dilanjutkan, mereka masih diwajibkan untuk mematuhi syarat yang ditetapkan.

“Kebiasaan waktu perniagaan dibuka dari jam 12 tengah hari hingga 2.30 pagi. Sekarang kita lanjutkan tempoh masa berkenaan kepada 3.30 pagi.

MBM berharap pengusaha pusat hiburan mematuhi peraturan itu,” katanya.  


Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top