Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 Kepentingan negara perlu lebih diutama

Tuesday, December 13, 2011SULTAN Abdul Halim Mu'adzam Shah bersama Sultanah Haminah Hamidun berangkat pulang pada Majlis Istiadat Pelantikan Jemaah Pemangku Sultan di Istana Anak Bukit, Alor Setar, semalam.

Malaysia diharap terus aman damai

KUALA LUMPUR: Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, yang dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-14, berharap Malaysia akan terus aman damai dan semua kaum hidup dengan persefahaman dan bertoleransi.

Baginda melahirkan rasa gembira kerana secara keseluruhannya perpaduan rakyat adalah baik, tetapi boleh ditingkatkan jika semua pihak meletakkan kepentingan negara lebih daripada kepentingan kaum atau politik.

Sultan Abdul Halim, yang pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong kelima bagi tempoh 21 Januari 1970 hingga 20 September 1975, mengimbau kembali peristiwa pahit pada 13 Mei 1969 dan berharap ia tidak harus dibiarkan berlaku lagi. 
 
“Kadang kala orang politik mengambil jalan mudah untuk mengekalkan populariti dengan memainkan isu agama dan perkauman.

“Inilah yang membuatkan keresahan dan kucar-kacir di dalam masyarakat yang mungkin hanya menjadi pengikut yang tidak langsung faham isu yang diapi-apikan itu,” titah baginda.

Sultan Abdul Halim, 84, yang berkelulusan dalam bidang sains sosial dan pentadbiran awam dari Wadham College, Oxford, United Kingdom, amat bersyukur kerana pertama kali baginda dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein adalah Perdana Menteri pada masa itu, dan kali ini apabila dilantik bagi kedua kalinya sebagai Yang di-Pertuan Agong, anak Tun Razak, Datuk Seri Najib, pula menjadi Perdana Menteri.

Menyentuh mengenai kemajuan dan pencapaian negara sejak 54 tahun mencapai kemerdekaan, baginda bertitah Malaysia sudah mencapai usia yang matang.

“Jadi, pemimpin dan rakyat haruslah juga matang membuat sesuatu tindakan. Kekuatan negara kita terletak kepada kestabilan politik dan ketenteraman awam, dan untuk kemajuan masa depan dua perkara ini haruslah dipertahankan,” titah baginda.

Sultan Abdul Halim yang pernah menyertai perkhidmatan awam negeri Kedah pada 1950-an sebelum dilantik sebagai pemangku Sultan Kedah pada Mac 1957 apabila ayahandanya, Almarhum Sultan Badlishah Sultan Abdul Hamid, berangkat ke luar negara.

Baginda menaiki takhta pada 15 Julai 1958 selepas kemangkatan Sultan Badlishah, dan ditabal sebagai Sultan Kedah Ke-28 pada 20 Februari 1959. Pada Julai 2008 sambutan Jubli Emas pemerintahan baginda diadakan secara besar-besaran di Kedah.

Sultan Abdul Halim yang diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Kedah dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Alor Merah dan Sekolah Melayu Titi Gajah sebelum menyambung pelajaran ke Kolej Sultan Abdul Hamid, mengisi masa lapang baginda dengan membaca buku, bermain golf serta meluangkan masa bersama keluarga.

Hasil perkahwinan baginda dengan Sultanah Bahiyah Tuanku Abdul Rahman pada 9 Mac 1956, baginda dikurniakan tiga puteri iaitu pasangan kembar Tunku Soraya dan Datuk Seri Diraja Tunku Sarina, 51, dan Datuk Seri Tunku Puteri Intan Safinaz, 45.

Puteri sulung baginda, Tunku Sarina kembali ke rahmatullah pada 31 Ogos 1991 pada usia 31 tahun di Istana Anak Bukit, Kedah. Sultanah Bahiyah pula mangkat pada 26 Ogos 2003 pada usia 73 tahun.

Sultan Abdul Halim berkahwin dengan Sultanah Haminah Hamidun pada 25 Disember 1975 yang ditabalkan sebagai Sultanah pada 9 Januari 2004.

Sultan Abdul Halim adalah penyokong kuat pasukan bola sepak Kedah, dan semangat ini dibuktikan pada perlawanan akhir Piala FA antara Kedah dan Perlis pada 30 Jun 2007 di Stadium Batu Kawan di Pulau Pinang apabila baginda sanggup berjalan hampir dua kilometer kerana kenderaan rasmi baginda terperangkap dalam kesesakan menuju ke stadium itu. – BERNAMA

Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...