Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 Video Gerhana Bulan 16 Jun 2011

Thursday, June 16, 2011Antara petikan berita semalam (15 Jun 2011) mengenai gerhana bulan (Berita Harian):

Orang ramai berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan sepenuhnya pada 16 Jun 2011 antara jam 1.25 pagi dan 7.01 pagi esok, menurut Agensi Angkasa Negara.

Fasa penumbra (P1) akan berlaku pada jam 1.25 pagi namun kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayang penumbra yang kurang gelap.

"Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi (U1) mulai jam 2.23 pagi sehingga gerhana maksimum berlaku pada jam 4.13 pagi. 

"Bulan akan mula keluar dari bayang umbra bumi (U3) pada jam 5.03 pagi dan keluar sepenuhnya dari bayang Bumi (U4) pada jam 6.02 pagi," menurut kenyataan agensi itu hari ini.

Angkasa itu menyatakan bahawa gerhana masih terus berlaku sehingga jam 7.01 pagi tetapi fenomena tertidak dapat disaksikan pada waktu terbabit kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap. - BERNAMA 
Namun, dapatkah anda melihat sendiri kekuasaan Allah tersebut? Semestinya anda juga tidak mahu melepaskan peluang menonton video gerhana bulan yang direkodkan secara live oleh Syahirul.com.  Mari kita saksikannya sekarang:


16 Jun 2011 - Gerhana Bulan (Live)

(syahirul.com)
Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top