Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 Bilakah Bir Halal Bertukar Jadi Haram

Friday, June 17, 2011


 
Bir yg didakwa halal sebelum ini rupanya ada nisbah alkohol, yg mana dalam hadis menyebut, "apa yg banyaknya memabukkan, maka sediktnya juga haram" ما أسكر كثيره فقليله حرام . Atas sebab itu,  apabila didakwa bir yang dijual itu TAK MABUK DAN TAK ADA ALKOHOL, maka ulama kata ia HARUS (BOLEH MINUM). Tiada yg salah dgn pendapat ulama tu. Cuma perlu difaham dengan teliti sahaja letak duduk perkara. Namun sekarang bila sudah terbukti ada alkohol walau pada nisbah kecil, ia kembali kepada hukum sebenar, ia adalah HARAM.


Dengan bongkaran baru-baru ini, apa yang jelas adalah umat Islam ditipu oleh pengeluar kerana ada minuman bir yang didakwa tiada alkohol, rupanya ada alkohol.

Fahamkan perbincangan illah dan kaitan dgn isu bir yang didakwa halal tu. Hadis nabi yg menjadi pegangan bahawa arak haram kerana memabukan adalah " كل مسكر خمر كل خمر حرام" (ertinya : Setiap yang (minuman & makanan) yang memabukkan itu adalah arak dan setiap arak itu haram) . Banyak lagi matan lain yang berbeza lafaz tapi ertinya adalah sama.

Untuk pengetahuan, saya sedang merujuk kepada kes ini http://www.hmetro.com.my/articles/2011052803044620110528030446/Article

Ustaz ZaharuddinRelated Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top