Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 KLIA2 dijadual siap Oktober 2012

Tuesday, January 25, 2011


LAKARAN artis terminal tambang murah KLIA2 di Sepang yang dijangka siap pada tahun hadapan.

PETALING JAYA - Semua syarikat penerbangan tambang murah akan berpindah ke terminal penerbangan tambang murah tetap baru, KLIA2, yang dijadualkan siap pada bulan Oktober 2012, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha.


Ditanya sekiranya ada pengendali penerbangan tambang murah yang enggan berpindah, beliau berkata: "Saya rasa mereka terpaksa berpindah kerana terminal penerbangan tambang murah (LCCT) sedia ada akan ditukar menjadi terminal kargo. 

"Kerja-kerja di terminal itu rancak dijalankan dan dijangka siap menjelang tahun depan.

"LCCT sedia ada mampu mengendalikan hingga 15 juta penumpang setahun dan tahun lalu ia mengendalikan kira-kira 17 juta penumpang," katanya kepada pemberita pada upacara penyerahan Sistem Pemeriksaan Penerbangan (FIS) oleh Systematic Aviation Services Sdn. Bhd. kepada kementeriannya di sini semalam.

Memandangkan pertumbuhan pesat lalu lintas dalam sektor tambang murah, tambah beliau, kerajaan telah memberikan keutamaan kepada pembangunan segera terminal mega tambang murah bernilai RM2 bilion yang akan menampung keperluan perjalanan tambang murah bagi sekurang-kurangnya 10 hingga 15 tahun akan datang. 

Kosmo!Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top