Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 Selangor Sedang Siapkan Dokumen Tawaran Ambil Alih Syarikat Konsesi Air

Thursday, December 09, 2010


SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan menyediakan satu dokumen tawaran dalam tempoh dua minggu untuk mengambil alih empat syarikat konsesi air di negeri ini, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata, tawaran yang mengandungi maklumat diperlukan Suruhanjaya Sekuriti itu akan dibawa dalam mesyuarat Exco Negeri untuk dibincangkan sebelum dikemukakan kepada syarikat konsesi terbabit.

"Buat masa ini, kerajaan negeri tidak dapat mendedahkan harga tawaran pengambilalihan kepada syarikat konsesi itu sebab terikat dengan Standard Suruhanjaya Sekuriti.

"Harga tawaran yang dibuat menerusi Menteri Besar Incorporated (MBI) ini akan ditentukan kemudian apabila tawaran rasmi dikemukakan kepada syarikat konsesi terbabit," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini, Rabu.

Empat syarikat konsesi air di Selangor itu ialah Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd, (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Konsortium ABASS.

Abdul Khalid berkata, beliau akan mengemukakan harga tawaran yang munasabah bagi mengambil alih keempat-empat syarikat konsesi air berkenaan dan terpulanglah kepada syarikat terbabit sama ada hendak menerimanya atau tidak.

Beliau juga berkata, pihaknya dalam proses menghantar surat kepada Kerajaan Persekutuan memaklumkan hasrat membeli syarikat konsesi air berkenaan bagi melaksanakan pelan penstrukturan semula industri bekalan air di Selangor.

Dalam perkembagan lain, Abdul Khalid mengumumkan pemberian bantuan khas kewangan sebanyak RM500 pada bulan ini kepada penjawat awam yang berkhidmat dengan pentadbiran kerajaan Selangor.

"Bayaran bonus itu akan diberi kepada penjawat awam dari Gred 1 higgga Gred 54 yang antara lain merangkumi pegawai sementara, kontrak dan guru sandaran," katanya.


Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top