Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

Produk Haram Lagi ...

Monday, August 23, 2010

Apakah menu berbuka anda puasa anda hari ini ? Ooops sebelum tu, baca dulu, lagi produk HARAM dimakan..

GREEN BEAN SOY DRINK 
  
Minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yang tidak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .

Pasti anda penah mendengar tentang keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.
Kisah seorang pengguna:
Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dalam minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........

Cuba lihat ingredientsnya:

(klik gambar untuk paparan lebih jelas)

(klik gambar untuk paparan lebih jelas)

sambungan cerita si pengguna:
 Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yang baik, yang murni, dari manakah pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???
Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah memang dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Sebagai peringatan dan keselamatan semua umat Islam, saya sekadar berkongsi info dan diharap sesiapa yang teringin hendak merasa minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kepada anak-anak kita yang mungkin kurang arif tentang perkara ini.

**** PERHATIAN:   

Semua pembaca di luar sana, sila jangan mengambil produk makanan berjenama FANTA APPLE, kerana mengandungi (E211, E224) Fat of Pork(PIG)   


Anda boleh melayari website JAKIM untuk menyemak status halal semua produk pemakanan di sini.
 







Related Posts by Categories



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top