Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

Anda Pasti Sosej atau Hot Dog Anda Makan HALAL

Saturday, August 14, 2010

Sosej Halal dan Haram


Adakah anda terfikir hot dog atau sosej di semua restauran makanan di Malaysia
ini adalah halal atau tidak? Sebagai seorang Islam kita WAJIB memilih makanan
yang sumbernya Halal dan Toiyibah. Apa sahaja makanan yang disertakan dengan
produk bahan haram atau pekerja yang melakukannya bukan Islam, maka,
makanan tersebut tidak halal atau haram. Setiap orang yang bukan beragama
Islam mesti menghormati umat Islam di negara ini terhadap semua produk Halal
yang dikeluarkan. Janganlah kita buat sesuatu itu kerana mengikut orang lain
kerana takut malu dan sebagainya.

hot dog@sosej dibuat drpd 2 sumber asas sj di muka bumi ini iaitu samada haiwan@tumbuhan..jk b'asaskan tumbuhan insyaallah, hnya racun pd tumbuhan y m'bahaya,tp jk sumber b'asaskn haiwan? kita pasti sosej y kita mkn drpd sumber haiwan yg halal? sbg Islam, carilah produk halal toiyibah supaya jika kita makan berasaskn p...erkara yg baik, insyaallah baiklah perbuatan dan keturunan kita

-----------------------------------------------------------------------------------


Pendedahan sosej bersalutkan usus babi yang berada dalam pasaran ketika ini dianggap keterlaluan kerana jelas pihak pengusaha kilang tidak sensitif dengan sensitiviti penduduk Islam di negara ini.

Berikutan itu PPIM melalui satu siaran medianya menjelaskan bahawa enam jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus babi adalah Gourmessa, Muller's Haus, Dew Fresh, Puteri, Miami Butcher House dan Maspac.

Menurut PPIM lagi, kebanyakkan jenama-jenama ini (sosej) dibekalkan kepada hotel-hotel terkemuka di Kuala Lumpur dan Selangor serta di beberapa pasar
raya besar di seluruh Malaysia.

Di antara pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang didapati menggunakan
usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah; Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa), German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh), Puteri Pan Pacific (Puteri), Miami Butcher House - Batu Feringgi (Miami Butcher House), Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh) dan Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac).

Antara hotel dan restoran yang disyaki menyajikan dan menjual sosej menggunakan usus babi adalah Palace of Golden Horses, Coffee Bean Tea Leaf, Hotel Equatorial, Ikea Cafe, dan Muller Sousage.

Angkatan Muda Malaysia mendesak tindakkan segera Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk menarik segera semua produk yang diragui dari pasaran dan meminta semua restoran terbabit menghentikan penggunanan produk tersebut. Tindakkan segera ini perlu demi menjaga hak asas umat Islam untuk mendapatkan makanan halal.

Angkatan Muda Malaysia melihat perkembangan ini amat memalukan. Ini menunjukkan kelemahan pengurusan makanan halal di negara ini.

Negara dan agensi yang bertanggungjawab seharusnya malu kerana dalam keadaan Malaysia begitu sibuk untuk menjuarai label produk halal akhirnya peristiwa yang memalukan berlaku dalam negara sendiri.

Kelemahan ini jelas terbukti apabila, maklumat dari Ibu Pejabat Perkhidmatan
Haiwan menyatakan pada masa ini tidak ada logi-logi di luar negara yang diiktiraf dan disahkan halal oleh Malaysia bagi membekalkan 'natural casing' atau 'collagen', tetapi hanya menggunakan bahan daripada campuran sayur-sayuran sahaja untuk menghasilkan sosej. Ini menununjukkan perhatian yang kurang dan sambil lewa diberikan terhadap isu produk halal ini.

Ketidak seriusan kerajaan dalam isu ini dapat diperjelaskan lagi apabila laporan media hari ini mendedahkan yang JAKIM hanya mempunyai 6 orang pegawai yang ditugaskan dalam penyeliaan label halal bagi seluruh negara. Ini satu perkara yang tidak munasahah.

Jesteru ini Angkatan Muda Malaysia mendesak untuk pihak berkenaan menarik semula produk yang diragui dari pasaran dan meminta restoran - restoran berkenaan tidak menggunakan produk meragukan.

Disamping itu umat Islam di peringatkan supaya berhati - hati dan cuba elakkan untuk membeli produk atau memasuki restoran yang meragukan.

Sesuatu harus dilakukan segera pihak yang berkenaan sama ada JAKIM atau Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna harus lebih bertanggungjawab dan bukan bertindak mengikut musim.Related Posts by CategoriesRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top