Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

41 MENARIK: Nak Tahu Perbezaan Handphone Made in China dan Original

Sunday, January 31, 2010



Perbezaan Handphone Made in China dan Original


U all pasti nak tau handphone u all original factory atau made in china?
So, sila perhatikan kod-kod di bawah and hopefully u all lebih berhati-hati
membeli handphone especially the ladies sbb yg ladies ni selalu menjadi
mangsa kena tipu!

Sila follow steps di bawah:

1. Tekan *#06# dan tekan dial - nombor siri atau IMEI akan terpapar di skrin
telefon bimbit u all


2. Sila lihat pada nombor siri atau IMEI handphone u all, fokus pada nombor
digit 7 dan 8.

3. Contoh

958061016411753

Sila lihat handphone u all sekarang pada no digit 7 dan 8

01 - bukan made in china
02 - made in china
03 - bukan made in china

Kes yang pernah berlaku:

a) 01 tu bukan made in china and bukan dari kilang asal company phone
tersebut, kira kualiti dia up la dari made in china.

b) bro..... ni berita terbaru... td kwn kopek dia punya sirim.... made by
nokia tp slps buat *#06# no yg kuar = 353504029093758
kenapa ya made in china?

c) Kadang2 jangan percaya sgt dgn cop2 ni..made in nokia mne2 factory
boleh tiru dan phone china ni slalunye ringan

d) Tak kira la brand apa pun, kalau diSUB kan ke kilang china, tetap
ori gak.. tapi kalau macam nokia, banyak negara yang buat padahal
negara asalnya Finland..lagipun, phone china dan ori punya ada beza..
Bentuknya sama tapi fungsi lain.. 80% nokia pakai system symbian and
yang china smuanya java
..

e) Kebanyakan handset original (SE, Nokia, HTC dan sebagainya) sekarang
memang dibuat di China.

4. Tak susah nak bezakan handset tiruan dengan handset china ni..

Beza antara handset ori dengan handset tiruan (china):

1. harga - harga Iphone ori dalam RM2k++ tapi Itouch (Iphone cap ayam)
baru RM3xx++
2. kualiti - pegang pun leh beza antara kualiti ori dengan tiruan
3. os - selalu nokia pakai symbian, tapi kalau nok'L'a (nokia cap ayam)
pakai java
4. screen - handset ori screen & gambar cantik, tapi tiruan memang xleh blah..

Last but not least (important):

After you enter the code you will see a new code contain 15 digits:

43 4 5 6 6 1 0 6 7 8 9 4 3 5

- IF the digit number Seven & Eight is 02 or 20 that mean it was Assembly on Emirates which is very Bad quality :(

- IF the digit number Seven & Eight is 08 or 80 that mean it?s manufactured in Germany which is not bad

- IF the digit number Seven & Eight is 01 or 10 that mean it?s manufactured in Finland which is Good

- IF the digit number Seven & Eight is 00 that mean it was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality ...

- IF the digit number Seven & Eight is 13 that mean it was Assembly on Azerbaijan which is very Bad quality and very dangerous for health!!!

So, berhati-hati semasa membeli handphone baru kay ^-^


Related Posts by Categories



41 komen

hasan said...

salam, terima kasih ... maklumat berguna =)

February 9, 2010 at 1:11 AM
syazwanizul said...

kalau 04 cmne plak ye?

January 22, 2011 at 12:16 PM
- - myazara - - said...

salam..sama2..selalunya di pasaran ramai juga pengguna termasuk saya dapat kod 04, tak silap 04 selamat dan kualiti pun ok insyaallah..yg penting bukan made in china =)

January 25, 2011 at 6:05 PM
Sery Suryani said...

klau 03 cmne..?
perkongsian yg baik skali..
sy dh cuak dh smlm mse tgk phone sy made in china..
tp ble dh bce info ni..
lega..
thanks..

August 27, 2011 at 6:18 AM
suhaimi (AMY) said...

salam bro saya pnya 04 la ape ek?ori kew chinatown?

August 31, 2011 at 4:25 PM

salam suhaimi

kebiasaannya kod 04 adalah original factory bukan china =)

September 5, 2011 at 7:53 PM

salm...klu aku punya 05...mcm mn plak...

November 6, 2012 at 9:05 PM

salm...klu aku punya 05...mcm mn plak...

November 6, 2012 at 9:06 PM
Anonymous said...
Anonymous said...

tmpang tnya, kalau 16 tu mcm mna ye?

December 1, 2012 at 10:18 AM
Anonymous said...

:( sye punye 05 spe maksudnye?

December 30, 2012 at 12:25 AM
Anonymous said...
Anonymous said...
Anonymous said...
Freeman said...

klo 04, made in MALAYSIA..absolutely ORIGINAL..wink wink :DD

February 28, 2013 at 10:13 PM
wind Froze said...

Klu 05 plak mcm na?

April 3, 2013 at 1:33 PM
Anonymous said...

sye pnye IMEI code 05..camne lk tu

April 13, 2013 at 11:13 PM
Anonymous said...
Anonymous said...

Sy punya 05.. hmmmm

May 24, 2013 at 1:33 AM
Anonymous said...

Ape2 jer lah..
Slama gue dok bedah phone ni..component part smua dari cina..design jer dan pemasangan jer kat lain2..

Dan lagi satu..

Jgn dok tayang imei no tu suka2 kat On9..
Dpt ngan gua..
Gue curi dan Klon Imei Phone korang tu.. :P

Pastu sajer jer Phone korang x dpt kesan simkad..

August 26, 2013 at 10:38 PM
nurul ain said...

kalau 05 cmana Plak.

August 29, 2013 at 2:29 PM
nurul ain said...
tetek lah said...

Macamne dgn sy punya 05? Xde dlm list pun.. Hmm..

September 9, 2013 at 2:41 PM
tetek lah said...

Saya punya 05..mcmne tu?

September 9, 2013 at 2:44 PM
tetek lah said...

Macamne dgn sy punya 05? Xde dlm list pun.. Hmm..

September 9, 2013 at 2:45 PM
cik ct said...
cik ct said...
Anonymous said...
jiziputra nara said...

Salam..saya 05..cmna lak?

October 17, 2013 at 4:09 PM
jiziputra nara said...

Salam..lau 05 lak cena..?

October 17, 2013 at 4:11 PM
jiziputra nara said...

Salam..saya 05..cmna lak?

October 17, 2013 at 4:11 PM
Anonymous said...

Salam. 05 mcm mana ek?

April 26, 2014 at 8:53 AM
techgempak said...

kena tahu supaya tidak kena tipu

May 2, 2014 at 8:12 PM
Anonymous said...
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top