Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

0 WAJIB BACA: Jalani Saringan Talasemia Sebelum Memulakan Rumahtangga!

Wednesday, December 30, 2009TALASEMIA


Talasemia ialah sejenis penyakit anemia yang juga penyakit keturunan. Walaupun biasa terdapat di kawasan Mediteranean, penyakit ini juga didapati di India dan Asia Tenggara. Talasemia boleh diwarisi oleh anak jika kedua-dua ibu dan bapa mempunyai gen yang terlibat. Walaupun kedua-dua ibu bapa tidak menghidap anemia, kebarangkalian anak menghidapinya ialah satu per empat.

Anak yang menghidap talasemia tidak boleh menghasilkan hemoglobin yang normal, iaitu bahan yang menghasilkan warna merah dalam sel darah merah dan merupakan bahan pembawa oksigen ke seluruh tubuh badan. Masalah ini ketara semasa anak menjangkau tiga bulan. Pada masa ini, tanda-tanda penyakit anemia mula muncul seperti kelesuan, sesak nafas dan pucat. Lama-kelamaan anak akan semakin kekurangan tenaga dan mengalami kesukaran menyusu. Bahagian abdomennya juga akan menjadi besar disebabkan pembesaran limpa dan hati.

Tanda-tanda

* Kelesuan.

* Bibir, lidah, tangan, kaki dan bahagian lain berwarna pucat.

* Sesak nafas.

* Hilang selera makan dan bengkak di bahagian abdomen.

Apakah yang boleh dilakukan?

Doktor akan mengambil contoh darah untuk diuji. Jika penyakit talasemia disyaki, anak akan dirujuk ke hospital untuk dilakukan ujian lanjutan. Jika anak disahkan menghidap penyakit ini, pemindahan darah biasanya diperlukan untuk mengelak anak daripada mengalami kesan buruk penyakit anemia.

Apabila anak sudah cukup besar, anak mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membuang limpanya. Ini akan mengurangkan kekerapan pemindahan darah kerana kekerapan pemindahan darah akan menimbulkan masalah lain, iaitu ferum boleh berkumpul di dalam tubuh badan dan merosakkan hati, pankreas dan jantung. "Lebihan ferum" ini merupakan ancaman utama penyakit ini dan ramai pesakit menemui ajal mereka semasa remaja. Kini rawatan baru memberi masa depan yang lebih cerah bagi pesakit. Kanak-kanak yang menghidap talasemia kini menerima suntikan ubat yang dapat membantu tubuh badan membuang ferum. Dalam beberapa keadaan, rawatan ini dilakukan secara suntikan yang berterusan pada waktu malam. Anak yang menghidap talasemia harus boleh menjalani kehidupan yang normal.

Kegiatannya tidak perlu dihadkan tetapi dia memerlukan bantuan dan sokongan. Minta nasihat doktor dan cuba berhubung dengan keluarga lain yang juga ada anak yang menghidap talasemia.

Jika anda tergolong dalam kumpulan yang berkemungkinan besar menjadi pembawa penyakit ini, pastikan anda dan pasangan menjalani ujian darah sebelum anda membuat keputusan untuk mendapatkan anak. Ujian untuk menentukan kemungkinan bayi dalam kandungan menghidap penyakit tersebut boleh dilakukan.

*********************************************************************************

Apa itu Talasemia?

Talasemia atau dalam BI disebut sebagai Thalassaemia adalah penyakit kecacatan darah yang diwarisi daripada ibu bapa. Kecacatan gen sel darah merah menyebabkan hemoglobin dalam darah tidak dapat dihasilkan dengan secukupnya. Apa dia tugas hemoglobin?


Tugasnya adalah mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Semua tisu dalam tubuh kita memerlukan oksigen. Apabila kurang hemoglobin dihasilkan, tubuh akan nampak pucat kerana kurang mendapat oksigen di semua bahagian dalam badan. Ini akan menyebabkan berlakunya penyakit anemia.

Tisu yang tak dapat oksigen gagal berfungsi dengan baik. Oleh itu, tubuh akan menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik dan boleh mendapat penyakit yang serius. Pesakit talasemia biasa mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.

Jenis Talasemia

* Talasemia minor: dikenali sebagai gen talasemia. Individu ini tidak menunjukkan tanda-tanda menghidapi talasemia tetapi mempunyai kecacatan gen talasemia.

* Talasemia major: individu yang mempunyai gen talasemia dan dan menunjukkan tanda-tanda menghidap talasemia.

Pembawa Talasemia

Pembawa talasemia tidak menunjukkan apa-apa tanda atau masalah kesihatan. Tetapi, mereka boleh menurunkan gen talasemia kepada anak-anaknya. Sekiranya salah seorang ibu atau bapa adalah pebawa, peratusan risiko untuk setiap kehamilan adalah seperti berikut:

* 50% anak mungkin pembawa talasemia
* 50% anak mungkin normal
* tiada anak yang menghidap talasemia (major)

Pesakit Talasemia

Sekiranya kedua-dua ibu bapa adalah pembawa gen talasemia, keadaan berikut boleh berlaku:

* 25% anak mungkin menghidap talasemia
* 50% anak mungkin pembawa talasemia
* 25% anak mungkin normal

Tanda dan Gejala Talasemia

Biasanya, anak-anak pembawa talasemia (kedua-dua ibu bapa adalah pembawa) normal sewaktu dilahirkan. Bagaimanapun, mereka mula mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia antara 13 hingga 18 bulan.

* Tubuh pucat, lemah dan gelisah.
* Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa.
* Perubahan pembentukan tulang muka, pipi dan rahang yang tidak normal.
(tanda ini lambat kelihatan)

Kalau kita tengok berita selalu terdapat berita tentang bayi yang menghidapi penyakit bengkak hati. Mungkin ia adalah kesan daripada penyakit talasemia..

Rawatan Penyakit Talasemia

* Pesakit perlu menjalani transfusi darah berterusan setiap bulan.

* Transfusi darah yang berterusan akan menyebabkan pengumpulan besi di dalam organ penting badan seperti hati, jantung dan kelenjar endokrin yang akhirnya merosakkan fungsi organ-organ tersebut.

* Rawatan penyingkiran zat besi berlebihan perlu dilakukan dengan suntikan ubat Desferrioxamine.

* Pemindahan sum-sum tulang boleh dilakukan jika ada penderma yang sesuai di kalangan keluarga.

Tanpa rawatan yang sempurna, beberapa komplikasi boleh berlaku dan pesakit talasemia biasanya akan meninggal dunia pada usia remaja..


Related Posts by Categories0 comments

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top