Untuk paparan terbaik, sila layari menggunakan Mozilla Firefox, Google Chrome atau Safari

5 MINYAK JERAWAT

Wednesday, December 02, 2009

Assalamualaikum wbr...
Minyak Jerawat

Anda pernah dengar Minyak Zarirah? Zarirah merupakan nama orang, tapi tak sangka nama Zarirah adalah sejenis minyak....hhohoho...

Ibn As-Sunni menyebut dalam bukunya riwayat daripada sebahagian isteri Nabi s.a.w yang menceritakan, “Rasulullah s.a.w pernah menemuiku, ketika itu di jariku tumbuh seperti jerawat. Baginda s.a.w bertanya, “Engkau mempunyai minyak wangi zarirah?”. Aku menjawab, “ada”. Baginda berkata, “Bubuhkanlah pada jerawatmu itu lalu ucapkanlah doa:


“Allahumma musa-ghiral kabiir wa mukabbiras saghiir, sa-gghir maabi”

Ertinya: Allah Yang Mengecilkan Yang Besar dan Yang Membesarkan Yang Kecil, kecilkanlah jerawatku ini

Dikeluarkan oleh al-Hakim dan beliau berkata “Sanadnya sahih namun ia tidak dikeluarkan oleh al-Bukhari dan Muslim dan dikuatkan oleh az-Zahabi.

Zarirah sendiri sebenarnya adalah ubat India (berbentuk wangian) dibuat dari sari batang pokok zarirah. Sifatnya panas dan kering, berguna bagi mengatasi radang perut, lever dan kekurangan cecair tubuh bahkan juga dapat menguatkan jantung.

Dalam Sahih al-Bukhari dan Muslim diriwayatkan daripada Aisyah r.a. bahawa dia menceritakan,

“Aku menyapu minyak wangi kepada Rasulullah, sementara aku memegang minyak wangi zarirah, iaitu pada Hajjatul Wada’ untuk melakukan tahallul dan ihram”

Jerawat atau dalam bahasa Arabnya batsrah adalah sejenis benjolan kecil terdiri daripada zat panas dan tumbuh secara semulajadi atau alamiah. Biasanya menghinggapi suatu bahagian tubuh, ia perlu ditunggu agar agak matang, baru dipecahkan untuk dikeluarkan isinya. Zarirah pula mengandungi khasiat untuk melakukan proses itu. Ia dapat mematangkan dan mengeluarkan isi jerawat, selain juga memberikan bau wangi. Ubat ini dapat mendinginkan panas jerawat. Oleh sebab itu penulis al-Qanun (Zad al-Ma’ad ms 100) ada menyatakan,

“Tidak ada ubat yang saya rasa lebih baik untuk meredam panas daripada zarirah yang dicampur dengan air mawar dan cuka”

Artikel di atas dipetik daripada At-Tibbun Nabawi karangan Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziah (Terjemahan Abu Mazaya Al Hafiz “Rawatan Penyakit Dan Tips Menjaga Kesihatan Cara Rasulullah s.a.w” terbitan Al-Hidayah)

MINYAK ZARIRAH

Menurut perubatan Ayurveda India, terdapat satu sahaja herba ayurveda berkaitan zarirah iaitu Qasabuz-zarirah. Juga dikenali sebagai Chirayata, zarirah dikatakan mempunyai banyak kegunaan dalam bidang perubatan mahupun dalam bidang ayurveda sendiri.

Pohon Chirayata, atau nama saintifiknya Swertia chirata merupakan kelompok pohon hiasan dari family Gentianaceae. Kajian yang dilakukan oleh sebuah badan penyelidikan barat, Gentian Research Network menunjukkan pohon ini terbukti mempunyai kesan perubatan seperti menaikkan selera makan, membantu batuk, antihelminth, mengubati anemia, demam dan gonorrhea. Malah ia diterimapakai dan tersenarai dalam US Pharmacopeia.

(Jensen, S. R. & J. Shripsema. 2002. Chemotaxonomy and pharmacology of Gentianaceae. Pp. 573- 632. In: L. Struwe & V. A. Albert, editors. Gentianaceae – systematics and natural history. Cambridge University Press, Cambridge.)




Related Posts by Categories



5 komen

Anonymous said...

mane nak carik minyak zarirah ni, nak nak. bleh try ntah2 MUJARAB.. hehe

December 2, 2009 at 3:40 PM
eb! said...

ada di negara arab tu, kene cari la kot...

December 11, 2009 at 12:16 PM
ezzan said...

dekat malaysia x de ke??

May 5, 2012 at 2:51 PM
ezzan said...

kat malaysia x deke??

May 5, 2012 at 2:52 PM
Anonymous said...

Awesome post.

Also visit my site: Zahngold

April 9, 2013 at 11:22 AM
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
back to top